Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Írások, cikkek Balatonmagyaródról


Sikeres négy év Balatonmagyaródon
Zalai Napló 2006. szeptember 27. IX. évfolyam, 16. szám
Az elmúlt négy esztendőben Balatonmagyaród többet tudott költeni a településre, mint az előző időszakban bármikor – állítja Német Zoltán, a falu polgármestere.
Német Zoltán– Beruházásaink jelentős részét pályázatok segítségével valósíthattuk meg. Ezek nélkül szinte moccani sem tudunk, de szerintem mások is így vannak ezzel. Büszke vagyok azonban arra, hogy minden pályázathoz tudtuk biztosítani a szükséges önrészt, úgy, hogy semmiféle hitelt ahhoz nem kellett felvennünk.
– Mi volt az Önök számára a legnagyobb feladat az eltelt időszakban?
– Egyértelműen a szennyvízberuházási program megvalósítása. Ezt az önkormányzat is, a falu lakói is nagyon várták már. Mostanra sikerült a rendszert kiépíteni, és várhatóan 2007. január 1-ig az átadás is megtörténik. Eddigre készül el a zalakomári szennyvíztisztító is. A beruházás 331 millió forintba került, a lakosoknak egy-egy bekötésért 160 ezer forintot kellett fizetniük. Szerintem ez jó árnak mondható, másutt sokkal többet áldoztak ugyanerre.
– Szívügyem volt ugyanakkor a művelődési ház felújítása is. Tudtam és tudom, hogy ez, sajnos, egyszerre nem megy, pedig számos pályázatot adtunk be erre a célra. Forráshiányra hivatkozva azonban minduntalan elutasítottak bennünket. Végül úgy „egyeztünk ki magunkkal”, hogy részleges felújítást hajtunk végre, és pénz függvényében folytatjuk azt. Ennek lett az eredménye a nagyterem felújítása, belső berendezéseinek teljes cseréje – összesen 6,8 millió forintunkba került ez. De nagyon fontosnak tartjuk ezt az intézményt, hiszen a faluban élénk kulturális és sportélet zajlik, aminek a ház biztosítja nagyrészt a színterét. Egyébként ide helyezzük át a könyvtárunkat is a közeljövőben.
Megújult a falu temploma. – Amikor legutóbb beszélgettünk, azt ecsetelte, hogy Balatonmagyaród számára központi kérdés az iskola megtartása. Felvázolta elképzeléseit a működtetésre akkor. Mi a helyzet az intézménnyel most?
– Az önkormányzat és a szülők egyaránt az iskola megtartása mellett tettek hitet, így ez év szeptemberétől Balatonmagyaródon továbbra is biztosított az alapfokú oktatás. Igaz, egyetlen, összevont osztállyal. Ez óriási kihívást jelent mindenki számára, és hát ebben az évben eldől: tudjuk-e, lehet-e így folytatnunk tovább is. Ebben a ciklusban egyébként felújítottuk az iskola vizesblokkját 7,3 millió forintért. Nem titkolt célunk, hogy az intézményt a szünidőben kirándulócsoportoknak adjuk ki, ha mód van rá.
– Sok más felújítás is történt ez idő alatt.
– Hosszú évtizedek után végre fel tudtuk újítani a Petőfi és a Dózsa utca egy-egy oldalának járdáját, mindkettőhöz kaptunk pályázati támogatást is. Sőt, a Dózsa utcában elkészült az úttest is, a 13,7 milliós bekerülési költséghez 10 millió forintos pályázati támogatást kaptunk. Felújítottuk a polgármesteri hivatal helyiségeit, illetve az önkormányzat informatikai rendszerét, és büszkék vagyunk a megújult templomunkra is. Utóbbihoz az egyházközség adott be pályázatot, ám a külső-belső tatarozást az önkormányzat is támogatta.
Történtek még fontos lépések a faluban: kiépült például a mikrohullámú rendszer, mely az internetezést is megkönnyíti; az önkéntes tűzoltó egyesület működését tűzoltóautó vásárlásával segítettük; tettünk egy jelentős lépést a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése felé azzal, hogy kiépítettünk egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet.
Megjegyzem: szerintem az lenne az igazi, ha a válogatott gyűjtést minden egyes háztartásnál bevezethetnénk, erre azonban még sem mi, sem a hulladékkezelő nincs felkészülve.
A falugondnoki hálózat keretén belül buszt vásároltunk, és a Kányavári-szigeten elárusító pavilonokat, padokat, asztalokat helyeztünk ki őstermelőink részére, illetve a kirándulók kényelmére. Pályázat segítségével elkészíttettük a falu rendezési tervét is.
A művelődési házat a tervek szerint folyamatosan szépítik.– Milyen lehetőségeik vannak az RT-keretein belül – hiszen tudjuk, hogy Balatonmagyaródot sokszor kötik a természetvédelem előírásai.
– Ez így igaz. Mivel természetvédelmi területen élünk, a terjeszkedés kifelé számunkra nem lehetséges. Emiatt az RT-ben egy másik faluközpont kialakítását is elhatároztuk, illetve megjelöltük a falun belüli szabad építési területeket, valamint új utcák létrehozásának lehetőségét. A falu közepén található egy 13 hektáros terület, ebből önálló üdülőfalut szeretnénk kialakítani. A befektetőket folyamatosan keressük. Fontos ugyanis, hogy Balatonmagyaród ki tudja használni természeti sajátosságait, és az is lényeges, hogy a faluban élők számára munkahely-lehetőségeket teremtsünk.
– Milyen feladatokat kellene még megoldani?
– Az egyik nagyon fontos feladatunk a házigondozói szolgálat beindítása. Ezt a Vöröskereszttel együtt tervezzük megvalósítani január 1-től, bár az előkészületek már elkezdődtek. Ez annyit jelent, hogy az idősek közül a legelesettebbeket már most ellátjuk, gondozzuk, a jövő évtől pedig riasztórendszert építünk ki, melynek segítségével az idős lakók bármikor kérhetik a gondozó segítségét. Szeretnénk a közvilágítási rendszert felújítani, a kultúrotthon felújítását befejezni, a Dózsa és Petőfi utca másik oldalának járdáját felújítani. Célként szerepel a falu vízrendezésének megoldása – az árkok tisztítása már elkezdődött. S ami nagyon fontos: a magyaródiak számára munkahelyeket teremteni, befektetők segítségével.
<< Előző (4. oldal)
/5